Lawyers In Exile

BU HUKUKSUZLUĞA SESSİZ KALMAYIN!!!

İktidar tarafından yapılan alternatif baro düzenlemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adli yıl açılış töreninde hakim ve savcılara hitaben sarf ettiği, “Teröristlerin avukatlığını yapanın teröristliğe soyunması mümkün değildir. Şayet yaparsa bunun bir bedeli olmalıdır.’ sözüyle avukatlara yönelik kırımda yeni bir aşamaya geçileceğinin işareti verilmişti. Bu konuşmadan kısa bir süre sonra bugün (11 Eylül 2020) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 48 avukat, 7 stajyer avukat, 3 ihraç hakim, 1 ihraç hakim adayı ile 1 hukuk fakültesi mezunu toplam 60 kişi hakkında ‘terör örgütü üyeliği’ suçlaması ile gözaltı kararı vermiştir.

48 avukat, 7 stajyer avukat ve diğer hukukçular, iktidarın muhalif olarak gördüğü ve ‘terör’ suçlaması yönelttiği kişilerin avukatlığını yaptıkları için gözaltına alındılar. Yasaya aykırı olarak, avukat ve stajyerlerin 24 saat boyunca kimseyle görüşmelerine izin verilmeyeceği ve 12 gün boyunca gözaltında tutulacakları belirtiliyor. Arama ve gözaltı işlemleri sırasında usulsüzlük yapıldığı, kadın avukatların hiçbir mukavemetleri olmamasına rağmen elleri arkadan kelepçelenerek kötü muameleye maruz kaldıkları edinilen bilgiler arasında.

Türkiye’de ‘terör suçlamasının’ siyasi olduğu ve iktidarın muhalefeti sindirme, korkutma, susturma aracı olarak kullanıldığı şüphe götürmez bir gerçektir. Terör örgütü suçlamasıyla gözaltına alınan, tutuklanan, mahkumiyet kararı verilen kişiler, iktidarın söylemlerinin aksine, siyasi düşünceleri ve muhalif olmaları nedeniyle bu tür hukuksuzluklara maruz kalıyorlar.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bu yana Türkiye’de avukatlara yönelik toplu tutuklama ve yargılamalar yapılmaktadır. Bu uygulama darbeden yalnızca dört gün sonra Konya baro başkanı dahil 20’den fazla avukatın tutuklanması ile başlamış ve hız kesmeden devam etmiştir.

Bugüne kadar 1600’den fazla avukat gözaltına alınmış, bunlardan 600’den fazlası tutuklanmıştır. 441 avukat ise ‘terör örgütüne üye olmak’ suçlaması ile mahkûm edilmiştir.

Türkiye’de avukatlar, işkence başta olmak üzere kolluk ve yargı organları eliyle yapılmak istenen hukuksuzluklarla mücadelede önemli bir fonksiyon ifa etmekte olup, bu operasyonlar avukatları yıldırmak ve etkisiz hale getirmek için bu operasyonlar yapılmaktadır.

Avukatlara yönelik devam eden kırım Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin yaygın hale gelmesine ve en temel insan haklarının talep edilememesine zemin hazırlamaktadır.

Burada endişe verici bir başka konu ise, bu gözaltıların COVID-19 vakalarının en yüksek olduğu Ankara’da bu gözaltıların yapılıyor olmasıdır. Oysa, Avrupa Konseyi ve BM İnsan Hakları organları salgın boyunca gözaltı ve tutuklama tedbirine çok zaruri olmadıkça başvurulmaması gerektiğini vurgulamıştır.

Avukatların Rolü Hakkında BM Prensipleri’ne göre Hükümetler avukatların;

Avukatlar için getirilen bu güvenceler avukatlara tanınmış mesleki bir lüks değil, yurttaşların hak ve özgürlüklerini korumak için bir zarurettir. Bu nedenle de avukatların soruşturmaları özel hükümlere göre yapılmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından yakın süre içerisinde verilen ‘Alparslan Altan ve Hakan Baş’ kararlarında da açıkça belirtildiği üzere avukatlara yönelik 15 Temmuz’dan bu yana devam eden gözaltı ve tutuklamalar açıkça hukuka aykırıdır.

Çoğu kadın 60 hukukçunun gözaltına alınması, avukatların susturulmasına yönelik amacın önemli bir parçasıdır. Bu yapılana sessiz kalmak tüm yurttaşların hak ve özgürlüklerinin de tamamen ellerinden alınmasına neden olacaktır.

Lüften bu hukuksuzluğa sessiz kalmayın…

Bugüne kadar gösterdiğiniz onurlu duruşu ve mesleki dayanışmayı, en etkili şekilde bu olay karşısında da göstermeniz temennisiyle, saygılarımızı sunarız.

Diğer dillerde okumak için; İngilizceAlmancaİspanyolcaFransızca

Avukatlara Gözaltında sorulan soruları okumak için tıklayınız

Avukatların Gözaltı kararındaki hukuksuzlukları okumak için tıklayınız

Mektupta imzası bulunan Avukat ve Hukukçular:

1. Ahmet Arslan
2. Ahmet Doğan
3. Ahmet Özer
4. Ali Fuat Yıldız
5. Ammar Yılmaz
6. Ayşe Yıldız
7. Bahadır Alp Aslan
8. Barış Çelik
9. Burak Can
10. Çiğdem Turan Önelge
11. Emre Çınar
12. Emre İşim
13. Enes Güngören
14. Erdal Taş
15. Ertuğrul Gazi Alperen
16. Fatih Cemil Özkan
17. Fatih Nadi Doğan
18. Fatih Özdemir
19. Fatih Şahinler
20. Figen Sepetçi Çelik
21. Fikret Duran
22. Gazi Kozanoğlu
23. Gökhan Güney
24. Gökhan Güni
25. Hasan Said Şaz
26. Hasan Şimşek
27. Hayrettin Açıkgöz
28. Hüdayi Kayhan
29. Hüseyin Bacacı
30. İbrahim Hasgür
31. İlker Ürkmez
32. İsmail Hakkı Küçük
33. Kemal Aytaç
34. Kemal Karanfil
35. Kemal Şimşek
36. Kenan Fazlıoğlu
37. Mehmet Bakır Özkan
38. Mehmet Çetintürk
39. Mehmet Reşat Bozkurt
40. Mehmet Reşat Polat
41. Mehmet Uruç
42. Mert Ökten
43. Murat Akkoç
44. Murat Erdoğan
45. Murat İncekara
46. Murat Kabakçı
47. Nedim Irmak
48. Nurullah Albayrak
49. Ömer Turanlı
50. Osman Ali Kemaneci
51. Osman Ertürk
52. Osman Zerey
53. Seyfullah Önelge
54. Süleyman Yıldırım
55. Uğur Çifçibaşı
56. Yahya Kemal Kaçmaz
57. Yusuf Danyal Kılınçalp
58. Yusuf Rahman
59. Yusuf Yılmaz
60. Yusuf Ziya Berk

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HUKUKİ DESTEK- WhatsApp
1