Lawyers In Exile

30 EKİM – 5 KASIM 2020 İNSAN HAKLARI HAK İHLALİ NOTLARI

1- YAŞAMA HAKKININ İHLALİ: (AY m.15/2, 17/1, AİHS m.2, İHEB m.3, MvSHS m.6 ABTHŞ m.2)

Kadın Cinayetleri

Doğalgaz kaçağı yüzünden öldüğü tahmin edilen 31 yaşındaki Fatma Mavi’nin,erkek arkadaşının kıskançlığı yüzünden yakılarak öldürüldüğü ortaya çıktı. Zanlı suçunu itiraf etti.

Ankara’da yaşayan bir diğer olayda ise Gamze Açar ismindeki kadın, Kızılcahamam’da termal bir otelin 5. Katından şüpheli bir şekilde düşüp vefat etti. Olay sonrası 5 şüpheli gözaltına alındı.

2- MADDİ VE MANEVİ VARLIĞINI KORUMA VE GELİŞTİRME HAKKI (AHİS m.3, İHEB m.4, ANAYASA m. 17)

İzmir Depremi

İzmir’de 30.10.2020 tarihinde meydana gelen depremde, 114 kişi hayatını kaybederken, birçok kişi de yaralandı. 58 binanın yıkıldığı depremde, çok sayıda ölümlerin yaşandığı binaların özellikle alt katlarında yer alan mağazalar nedeniyle taşıyıcı kolonları kesilen binalar olduğu belirlendi.

Bayraklı’da çöken bir binanın zemin katında yer alan BİM Mağazasında, taşıyıcı kolonların kesildiği tespit edildi. Deprem esnasında mağazada mahsur kalan BİM işçisi Onur Karakoç’un cansız bedenine ulaşıldı. Yine aynı bölgede çöken Barış Sitesi’nin inşaatında çalışan bir işçi; “Biz o binanın inşaatında çalışırken korkardık, ilk depremde yıkılacağını biliyorduk”, dedi. Çalışmalar devam ederken, enkaz yerine gelen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin, depremzedeyi kurtarmaya çalışan AFAD görevlisinin elinden telefonu alması tepki ile karşılandı.

Meydana gelen depremde İzmir’de görev yapan meslektaşlarımız Av. Birgül Pandal, Av. Ferda Murat Doğan, Av. Ekrem Özgür Duman ve Av. Salim Şirin’in kızı İpek Şirin hayatlarını kaybetti. Adliyenin ve birçok avukatlık bürosunun bulunduğu Bayraklı ilçesinde çok sayıda binanın yıkımına sebep olan depremden sonra duruşmalar ertelenmediği için, vinçlerle tutulan adliye binasında avukatlar duruşmaya girmeye devam ediyor. Sürelerin ertelenmesine dair karar ise depremden 4 gün sonra alındı.

Somalı Madenciler de depremin hemen ardından enkaz çalışmalarına katılmak üzere İzmir’e gitti. Depremden sonra deprem toplanma alanlarındaki çadır kentlerde kalan kişiler için gelen yardımları bir vatandaş büfesinde sattı. Depremden sonra evsiz kalan kişilere ise ev sahipleri fahiş fiyatlardan kira teklif etti. Altı gün süren enkaz kaldırma çalışmalarından sonra kepçelerle enkaz kaldırma çalışmalarına başlandı. Bir vatandaş; “Ben yavrularımı canlı olarak değil, cesetlerini değil, yavrularımın parçalarını istiyorum”, diyerek tepkisini dile getirdi.

Depremden sonra yakınının cenazesinde bir siyasi partiden gönderilen çelenklerden çiçek almaya çalışan bir kişi, çelengin üzerindeki isimleri söktüğü gerekçesiyle ifadeye çağırıldı. Enkaz kaldırma çalışmaları esnasında depremzedelerin enkaz altındaki görüntülerinin kurtarma çalışmaları yapan kişilerce çekilerek medyada yayılması ise hak ihlali olarak değerlendirildi.

3. GÖÇMEN ve MÜLTEKİ HUKUKU

Uygurlu Anne Çin’e İade Edildi

Uygur’da dini inançları sebebiyle insan hakkı ihlallerine uğrayan, cezaevlerine konulan, toplama kamplarında çalıştırılan, ailelerinden ayırılan hatta öldürülen ve bu sebeple Türkiye’ye iltica Uygur Türklerinden biri olan Zinnetgül Tursun Çin’e iade edildi. Tursun’un iki bebeği olduğu bildirildi.

4. HAK İHLALİ RAPORLARI

Helikopterden İtilerek Yapılan İşkence Raporlaştırıldı

Helikopterden atıldığı iddia edilen Osman Şiban röportaj verdi. Milletvekili Ahmet Şık, askeri helikopterden atılarak işkence uygulanan iki vatandaşın yaşadıklarını araştırarak raporlaştırdı. Rapora göre; askerlerin Osman Şiban ve Servet Turgut’un işkencesini gizleyebilmek için helikopterden düştükleri şeklinde olayı kayda geçirttikleri öğrenildi. Aslında helikopterle diğer askerlerin yanına getirilen mağdurların, helikopterden itildikten sonra kitlesel olarak şiddete ve işkenceye maruz kaldıkları, öldüresiye dövüldükleri ortaya çıktı.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HUKUKİ DESTEK- WhatsApp
1