Lawyers In Exile

01 – 08 EKİM 2020 İNSAN HAKLARI HAK İHLALİ NOTLARI

1- ÖZGÜRLÜK VE GÜVENLİK HAKKI: (AY m. 19, AİHS m.5, İHEB m.3)

A: 2 Ekim 2020; Polis memuru bıçaklandı, oğlu darp edildi

Adana da, polis memuru M.Ş., oğlunu darp ettikleri için konuşmaya gittiği kahvehane işletmecisi S.E. ve oğlu K.E. tarafından saldırıya uğrayıp, sırtından bıçaklandı.

Adana merkez, Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi 71157 Sokak’taki kahvehanede saat 21.30 sıralarında Çukurova ilçesi Yurt Mahallesi 71157 Sokak’taki kahvehanede meydana gelen olayda, kahvehane işletmecisi S.E., iddiaya göre bugün polis memuru M.Ş.’nin oğlunu darbetti. Bunun üzerine istirahatlı olan polis memuru M.Ş., durumu konuşmak için S.E.’nin çalıştırdığı kahvehaneye gitti. Çıkan tartışma üzerine S.E. ve oğlu K.H., M.Ş.’ye saldırıp sırtından bıçakladı. Yaralı M.Ş., ihbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince Çukurova Devlet Hastanesi’ne, ardından da Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne kaldırıldı. Tedaviye alınan M.Ş.’nin hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

B: 2 Ekim 2020; Polis HDP’li vekilleri ve avukatları darp etti

“Kobane eylemleri’ soruşturması kapsamında Ayhan Bilgen’in de aralarında olduğu 17 siyasetçi tutuklandı.
Avukatlar tutuklanan müvekkillerine ailelerinin getirdiği eşyaları vermek istedi. Eşyaların verilmesine engel olan polis, avukatları ve milletvekillerini adliye koridorunda darp etti.

C: 6 Ekim 2020; Dört yıldır cezaevinde bulunan ve ağustos ayında ceza süresini dolduran gazeteci Fahri Öztoprak hala tahliye edilmedi.

19 Aralık 2016’dan bu yana Erzurum Cezaevinde tutuklu olan gazeteci Fahri Öztoprak, yatması gereken süre bittiği halde tahliye edilmiyor. Denetimli serbestlik hakkı kazandığı için cezaevi yönetime dilekçe veren Öztoprak’ın talebi reddedildi.

Fahri Öztoprak, Bank Asya hesabı, mesajlaşma programı Bylock, sosyal medya paylaşımları ve bir gizli tanığın ifadelerine dayanılarak örgüt üyesi olduğu iddiasıyla tutuklandı. Şubat 2018’de 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezası 25 Nisan 2019’da onaylandı. Ağustos 2020 itibariyle de denetimli serbestlik hakkı kazandı ancak hala tahliye edilmeyerek bir kez daha hukuksuzluğa maruz kalıyor.

25 yıl Samsun, Trabzon ve Erzurum bölgelerinde gazetecilik yapan Fahri Öztoprak, en son Zaman Gazetesi Erzurum Bölge Sorumlusu olarak görev yapıyordu. Lise yıllarında gazete dağıtırken tanıştığı mesleğini hiç bırakmayan Öztoprak, aynı zamanda doğa tutkunu bir fotoğraf sanatçısı. Karadeniz Bölgesi’nde kişisel sergiler açtı. Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Fahri Öztoprak cezaevinde de aynı üniversitenin Medya İletişimi bölümünü okuyor.

D: 7 Ekim 2020; ETHA, muhabiri Pınar Gayıp Gazi Mahallesi’nde bir cenaze törenini takip ettiği için gözaltına alındı.

Ajans çalışanlarının kaldığı evin özel harekât polislerince kapıları kırılarak baskın düzenlendiğini açıklandı.

“Yine bir güne gözaltı saldırısıyla uyandık. Ajansımız çalışanlarının kaldığı ev özel harekât polisleri tarafından kapıyı kırılıp uzun namlulu silahları doğrultarak, evde bulunanları yere yatırıldı. Ajans çalışanlarının kaldığı ev, arama adı altında talan edildi. Aramada evde bulunan bilgisayarlara el konuldu. Saatler süren arama sonunda ETHA Muhabiri Pınar Gayıp, Gazi Mahallesi’nde bir cenaze törenini takip ettiği için hakkında açılan soruşturma nedeniyle gözaltına alındı.24 saat avukat kısıtlılığı getirildi.”

E: 5 Ekim 2020; Şoför, güvenlik görevlisine kasten çarptı.

AKP’nin kurucularından ve Bayındırlık ve İmar eski Bakanı Zeki Ergezen’in Hacı Bayram Veli Camiinde kılınan cenaze namazına katılım sağlamak isteyen MHP’li Haberal’ın şoförü, güvenlik güçlerince kapatılmış yolu geçebilmek için, aracın önünü kesen bir güvenlik görevlisine kasten çarptı. Haberal, şoförünün bu davranışını “Doğal olarak şoförüm tepkisini gösterip otomobili sürünce orada görevli bulunan bir şahsa çarpmış…” sözleriyle savundu.

2- ADİL YARGILANMA HAKKININ İHALİ: (AY m.141/4, AİHS m.6)

A: 6 Ekim 2020; Askerî öğrencilerin dosyaları Cumhurbaşkanlığı tarafından inceleniyor.

15 Temmuz gecesi ellerine silah almadıkları halde Anayasal düzeni yıkmak iddiası ile suçlanan askerî öğrencilerin yıllardır tutuklu bulunması toplum vicdanını yaraladığı için, Cumhurbaşkanlığı dosyaları bizzat incelemeye karar verdi. Adalet Bakanlığı ile iletişime geçen Cumhurbaşkanlığı hukukçuları, dosyaları istedi. İncelemeler yapıldıktan sonra Yargıtay 16. C.D. askerî öğrenciler hakkında bir karar verecek. Yargı bağımsızlığı kavramının içinin boşaltıldığı şu günlerde, Yargıtay’ın Cumhurbaşkanlığı’na dosyaları iletmesi ve oradan görüş almadan karar vermeyecek olması ise oldukça tartışmalı bir konu olarak gündeme geldi.

3- TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ DÜZENLEME HAKKININ İHLALİ (AİHS m.11, AY m.34): 

A: 7 Ekim 2020; Eylem yapan minibüsçülere polis müdahalesi

İstanbul’da oturma eylemi yapan minibüsçülere polis ekipleri izin vermedi. Ekipler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasına konvoy halinde gitmek isteyen minibüsçülere biber gazıyla müdahale etti.

İstanbul’da metro, metrobüs ve Marmaray hatları nedeniyle işlerinin azaldığını öne süren ve ek hatla güzergah isteyen bir grup minibüsçü, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında talepleri karşılanmadığı için Üsküdar’da toplandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Saraçhane’deki binasına konvoy halinde protesto için gitmek isteyen minibüsçülerin yolunu Harem’de polis ekipleri kesti.

4- BİRDEN ÇOK HAK İHLALİNİ İÇİNE ALAN:

I- CEZAEVİNDE YAŞANAN İHLALLER:

A: 6 Ekim 2020; Gardiyanlardan tutuklulara: ‘Sizi nasıl geberteceğimizi iyi biliyoruz’

Bünyan 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, gardiyanların tutukluları “Üniformayı çıkarırsak, sizi nasıl geberteceğimizi iyi biliyorsunuz” diye tehdit ettiği belirtildi.

Kırşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’nde ayakta sayım ve kaba dayak gibi hak ihlallere karşı 19 Mayıs’ta 12 arkadaşıyla birlikte açlık grevine başlayan Cumali Yıldırım, 16 Eylül’de Kayseri Bünyan 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi.

Yıldım, koronavirüs nedeniyle sevk edilen Feyyaz Gülsoy, Ali Saday ve Emrah Kına ile birlikte karantinada tutuluyor. Yıldırım, haftalık telefon görüşmesinde cezaevinde maruz kaldıkları hak ihlallerini aktardı.
Yıldırım, 20 gündür karantinada olduklarını belirterek, kendilerine televizyon, radyo ve gazetelerin verilmediğini aktardı. Yıldırım, cezaevine götürüldükleri ilk gün çıplak aramaya maruz kaldıklarını, reddetmeleri üzerine saldırıya uğradıklarını belirterek, gardiyanların “Üniformayı çıkarırsak sizi nasıl geberteceğimizi iyi biliyorsunuz” tehditlerine maruz kaldıklarını söyledi.

Yıldırım’ın babası Hasan Yıldırım (65), oğlunun Kırşehir E Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz kaldığını ve buna karşı açlık grevi başlattığını hatırlatarak, “Çocuklarımız başka cezaevine sürgün edildi ama buna rağmen hukuksuzluklar devam ediyor. Hala ayakta sayım ve kaba dayak gibi işkencelere maruz kalıyorlar. Aradan bunca zaman geçmesine rağmen hala müşahede hücresinde tutuluyorlar. 21. Yüzyıl Türkiye’sinde yaşıyoruz. Her sabah ve her akşam dört mahkûmu darp etmek insanlık suçu değil mi? Hani adalet nerede?” diye sordu.

B: 5 Ekim 2020; Van’daki tutukluların açlık grevi 23. Gününde

Van Cezaevi’nde kalan siyasi tutukluların dönüşümlü 14 Eylül’de başlattığı ve dönüşümlü olarak devam eden açlık grevi eylemi 23’üncü gününde.

Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan siyasi tutukluların açlık grevi devam ediyor.

Tutukluların 14 Eylül’de başlattığı ve dönüşümlü olarak devam eden açlık grevi 23’üncü gününde.

Açlık grevi 6-7 kişilik gruplar halinde 10’ar günlük sürelerle dönüşümlü olarak sürüyor.

Tutukların talepleri ise şöyle:

* Cezaevinde diğer tutuklulardan izole edilen siyasi mahpuslara yönelik hak ihlalleri ve tecride son verilmesi,

* Koğuşların avlularının üzerindeki tel örgülerin kaldırılması,

* Açık ve kapalı görüşlerde keyfi üst aramalarının kaldırılması, OHAL döneminde toplatılan radyoların geri verilmesi,

* Ağırlaştırılmış müebbet alan mahpusların havalandırma sürelerinin arttırılması (1 saat uygulanıyor),

* Siyasi mahpusların diğer suçlar ile aynı koridorlara koyulmasından vazgeçilip iki bloğa toplanması ve oda değişimlerinin keyfi olarak engellenmesi tutumuna son verilmesi.

II- DİĞER İHLALLER:

A: 7 Ekim 2020; Çevrimiçi Eğitim yolu olarak kurulan EBA gelir dağılımındaki eşitsizliği vurguluyor.

Esenyurt’un İncirtepe Mahallesi’nde yaşayan Çınar Mert (8) , internet altyapısında sorun olduğu için uzun süre EBA’ya giremedi. İnternet sağlayıcıları ile iletişime geçildiğinde ise internete ancak 10 gün sonra erişim sağlayabilecekleri söylendi. Çocuğunun derslerinden geri kalmasını istemeyen baba Önder Mert, çatıya hat çekmek için çıktığında, peşinden gelen Çınar Mert, çatıdan düşerek vefat etti. Bir süre mobil hat internetleri ile derslere giren Çınar’ın, bu internetler bitince artık derslere giremediğini, bu sebeple yeni bir bilgisayar aldıklarını ve kablosuz ağ kurmak için çabaladıklarını söyleyen baba Mert, “Oğlum o bilgisayarın kapağını bile açamadı. Olan çocuğumuza oldu. Oğlumu ne EBA geri getirebilir ne başka bir şey.  Eğitim hani bedavaydı, herkese eşitti.  Eğitim sistemimizi sıfırladılar. Ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Ciğerimiz yandı. Ne diyelim!” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HUKUKİ DESTEK- WhatsApp
1