Lawyers In Exile

06 – 12 KASIM 2020 HAFTALIK HAK İHLALİ NOTLARI

YAŞAM HAKKI İHLALİ: (AY m.15/2, 17/1, AİHS m.2, İHEB m.3, MvSHS m.6 ABTHŞ m.2)

Kanser Hastası Emekli Polis Cezaevinde Can Verdi

Cemaat soruşturmaları kapsamında 4 yıldır İskenderun Cezaevinde tutuklu bulunan emekli polis memuru Ahmet Kaplan hayatını kaybetti. Ahmet Kaplan kanser hastası olması sebebiyle birçok kere tahliyesine karar verilmesini talep etmişse de dilekçeleri her seferinde reddedilmişti. Ömer Faruk Gergerlioğlu duruma tepkisini sosyal medya üzerinden “Tabutla tahliye oldu, daha bugün TBMM’de Abdülhamit Gül’e cezaevi cinayetlerini anlatmıştım, yazıklar olsun” sözleriyle dile getirdi.

Kanser hastası Gülhan ÇOLAKOĞLU tedavisine izin verilmediği için öldü

KHK ile kapatılan özel dershanelerde kimya öğretmeni olan Gülhan Çolakoğlu’na 6 yıl 3 ay hapis cezasına verilmişti. Eşinin cezaevine girmesi ile hastalığı ortaya çıktı. Teşhis konulduktan sonra kemoterapi süreci başlayan Gülhan Çolakoğlu, 4-5 kez ameliyat oldu. Karaciğerinin yüzde 70’i ve böbreküstü bezi alındı. Almanya’da tedavi imkanı engellenen Gülhan Çolakoğlu maalesef hayata veda etti. Çolaoğlu’nun eşi halen cezaevinde ve 2 çocuk şimdi hem annesiz, hem de babasız kaldı.

KADIN HAKLARI İHLALİ

Kıskançlık bahanesi ile boğularak öldürüldü

İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen ve kadınlara karşı daha fazla koruma sağlayan uluslar arası sözleşmeye taraf Türkiye’de kadına şiddet durdurulamıyor. Kadınlara karşı işlenen suç oranlarının, özellikle hükümetin geçen seneki af yasasından sonra artması da dikkat çekti. Tuba TOKBAŞ, erkek arkadaşı ERAY HAKVER tarafından kıskançlık bahanesi ile boğularak öldürüldü.

Tartıştığı eşini av tüfeği ile öldürdü

Malatya’da hakkında uzaklaştırma kararı olan Mehmet P. (70), eve gelerek tartıştığı eşi Emine P.’yi (73) av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Bu ölüm ile birlikte kadın hakları dernekleri, kadın cinayetlerinde alınan tedbirlerin yeterli olmadığını dile getirdi. Özellikle uzaklaştırma kararları, koruyucu olmadığı gibi uygulanabilir kararlar olarak da görülmemektedir.

3. ÖZGÜRLÜK ve GÜVENLİK HAKKI İHLALİ

Uygur Türküne İstanbul’da Evinin Önünde Saldırı

Daha önce Çin’in ajanlık teklifini reddettiği iddiasıyla gündeme gelen Yusufcan Emet, İstanbul’un Avcılar semtinde bulunan evinin önünde kimliği belirsiz kişilerce saldırıya uğradı. Doğu Türkistan’da bulunan ailesi ile tehdit edilen Emet, Çin’in şantajla Türkiye’de yaşayan Uygurlar hakkında kendisinden bilgi toplamasını istediğini ifşa etmişti. Emet’in ağır yaralandığı ve Bakırköy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisinin sürdüğü söylendi.

Polis Şiddetine Tepki Gösteren Sosyal Medya Kullanıcılarına Soruşturma Açıldı

Tokat’ın Erbaa ilçesinde 7 Kasım 2018’de gerçekleşen olaya göre, alkollü ve ehliyetsiz şekilde araç süren bir sürücü polisin dur ihtarına uymayınca polis şiddetine maruz kalmıştı. Olaya dair görüntülerin sosyal medyada yayılması üzerine birçok sosyal medya kullanıcısı tepkilerini dile getirmişti. Aradan geçen iki yılın ardından tepki gösteren sosyal medya kullanıcılarına tek tek soruşturma açılmaya başlandı. Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi Av. Dinçer Çalım; emniyetin, herhangi bir şikayet olmaksızın soruşturma açıp vatandaşların kimliklerini tespit ettiğini ve yüzlerce vatandaşın polise hakaret ettiği iddiasıyla ceza tehdidi altında olduğunu söyledi. Açılan soruşturmalarda vatandaşı darp eden polisler mağdur sıfatıyla yargılamalarda yer alıyor.

Sokak Röportajı ile Fikirlerini Söyleyen Vatandaş Tutuklandı

Önceki haftalarda bir sosyal medya kanalında sokak röportajına katılan İsmail Demirbaş, iktidarı ve ülke ekonomisinin gidişatını eleştirince gözaltına alınmıştı. Gözaltından bırakılan İsmail Demirbaş, söylediklerinin arkasında olduğunu ifade edince, yeniden gözaltına alınmış ve bu sefer hakkında ev hapsi kararı çıkarılmıştı. Karardan bir gün sonra ev hapsi kararına itiraz edebilmek için Adliyeye giden Demirbaş, tutuklanarak Antalya E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Bu sırada röportajı yapan kanalın sahibi de yayınlamış olduğu bir başka sokak röportajı videosundan dolayı ifadeye çağırıldı.

Devrimci Parti üyesi polis tarafından kaçırıldı

Devrimci Parti üyesi Çağla Deniz Gündüz polisler tarafından Kadıköy’de kaçırıldı. Devrimci Parti Genel Başkan Elif Torun, Çağla Deniz Gündüz’ün Vatan Emniyeti’nde olduğunu öğrendiklerini duyurdu. Çağla Deniz GÜNDÜZ’ün emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Doğuştan %92 ağır engelli olmasına rağmen, örgüt üyesi gerekçesi ile 6 yıl 3 ay ceza verildi.

Yüzde 96 bedensel engelli olarak dünyaya gelen Fatma Cömert, ‘örgüt üyeliği’ iddiasıyla Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ellerini ve ayaklarını kullanamayan, tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duyan Fatma Cömert cezaya tepki gösterdi.

Özel bir medyaya konuşan Cömert, “Ben sürekli yatıyorum. Her ihtiyacımı annem karşılıyor. Bana niye ceza verdiler” dedi.

İnsanlığa karşı işlenen suçun bir diğer mağduru KOÇ Ailesi

Hizmet Hareketine karşı yürütülen operasyon neticesinde tutuklanan Züleyha KOÇ, yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen hayata tutunmaya çalışıyor. Koç çiftinin, %100 ağır engelli bir oğulları ile kas hastası bir kızları bulunmakta. Züleyha KOÇ’un eşi ise 18 aydır cezaevinde. Eşinin yokluğunda engelli çocuklarının tüm bakımlarını kendisi yapan Züleyha KOÇ şimdi cezaevinde. Yapılan tetkik sonucu beyninde kist olduğu anlaşılan Züleyha KOÇ, cezaevinde de koronaya yakalandı. Tüm bunlara rağmen tahliye talebi reddedildi.

4. İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKI İHLALİ

Cumhuriyet Halk Partisinin Kitapçıkları Toplatıldı

CHP’nin kurumsal olarak yayınladığı 15 Temmuz’un siyasi ayağını anlatan kitap ile birlikte “Arpalık Aile Şirketi”, “Kıdem Tazminatında Fon Aldatmacası” kitapçıkları, Nevşehir Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ile “basım, dağıtım ve satış yasağı” getirilerek toplatıldı. Polis, kararın tebliğ edilmesinden sonra Nevşehir İl Başkanlığı’ndaki kitaplara el koydu.

5. ADİL YARGILANMA HAKKI İHLALİ

AYM’den bütün teamüllere aykırı karar 

15 Temmuz’da sokakta ölümlü, yaralamalı olaylara veya faili meçhul cinayetlere karışan sivilleri hukuk önünde dokunulmaz kılan yasa Anayasa’ya uygun buldu. Anayasa Mahkemesi verdiği bu karar ile kurulduğu zamandan beri oluşan teamüllere aykırı davrandı. Yasanın ilk çıkarıldığı günden beri tartışma konusu olmasının yanında, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı da başta hukukçular olmak üzere geniş çevrelerce eleştirildi.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HUKUKİ DESTEK- WhatsApp
1