Lawyers In Exile

9-15 OCAK 2021 HAFTALIK HAK İHLALİ NOTLARI

Selahattin Demirtaş Hakkında 15.000 Yıla Varan Ceza İstemi

AİHM’nin HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında vermiş olduğu hak ihlali kararından sonra, Kobane olayları çerçevesinde iddianame hazırlandı. Aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 106 siyasetçi hakkında rekor cezalar istendi. Demirtaş hakkında, 37 kişinin ölümünden sorumlu olduğu iddiasıyla 37 kere, olayları azmettirdiği iddiasıyla 31 kere ve devletin birliğini bozmak iddiasıyla 1 kere olmak üzere toplam 69 kere müebbet hapis cezası istendi. Demirtaş hakkında 3.300 yıldan 15.051 yıla kadar hapis cezası isteniyor. AİHM’nin sözleşmenin 18. Maddesinin ihlalinden ötürü verdiği kapsayıcı karara rağmen Demirtaş’ın halen cezaevinde tutulması uluslararası anlamda endişelere sebep oluyor.

KHK’lı Doktorun Göreve İadesine Bakanlık Engeli

Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı 1 Eylül 2016 tarihinde Gaziantep Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı ve Genetik Bölümü’ndeki görevinden ihraç edilmişti. Daha önce ABD Princeton Üniversitesi’nde ve Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde Koronavirüs alanındaki çalışmalarıyla bilinen Ulaşlı, ihraç olduğu günden beri görevine iade edilmek için bekliyor. Ulaşlı hakkında açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verilmesine rağmen OHAL Komisyonu önündeki başvurusu reddedilmişti. HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ulaşlı’nın göreve iade edilmemesi ile ilgili soru önergesinde bulunmuştu. Soru önergesine 10 ay sonra Sağlık Bakanlığı cevap verdi. Cevaba göre; Anayasa’nın 153. Maddesi uyarınca Ulaşlı’nın göreve iade edilmemesi mevzuata uygun bulundu. Koronavirüs alanında çalışmalarıyla bilinen Doktor Ulaşlı’nın göreve siyasî sebeplerle iade edilmemesi bir talihsizlik olarak değerlendirildi. 

Bilal Danış’a Engelli Raporu Verilmedi

Bilal Danış cemaat soruşturmaları kapsamında 9 yıl 3 ay ceza aldı. Bugün itibarıyla 4 yıldır cezaevinde bulunan Bilal Danış’ın engelli olması sebebiyle infazının son 3 yılını dışarıda geçirme hakkı var. Daha öncesinde 4 ayrı hastaneden engelli raporu alınmasına rağmen tutuklu bulunduğu Şakran Cezaevi’nden sevk edildiği hastane olan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden “kalıcı bir engeli yok” şeklinde rapor verildi. Engelli raporu alabilmek için 3 ay boyunca hastane ve cezaevine gidip gelen Danış, bu süreçte defalarca Korona hücresinde tek başına kaldı ve Koronavirüs geçirdi. Buna rağmen haklarından yararlanmasına engel olunan Danış, infazı bittiği halde cezaevinde tutulmaya devam ediliyor. 

AYM Şahin Alpay Hakkında Hak İhlali Kararı Verdi

15 Temmuz sürecinden sonra uzun süre tutuklu kalan Şahin Alpay hakkında daha önceden AYM iki kez hak ihlali kararı vermişti. Son hak ihlali kararından sonra ev hapsi ile tahliye edilen Alpay hakkında, bu sefer de AYM; “Suç işlediğine dair kuvvetli belirtinin bulunmaması nedeniyle verilen ihlal kararına rağmen başvurucunun özgürlükten yoksun bırakılmasının sonlandırılmamış olması Anayasa’nın 19. maddesinde yer alan güvencelere aykırıdır.” gerekçesiyle üçüncü kez hak ihlali kararı vermiş oldu. Daha önceki AYM kararlarını uygulamayan yerel mahkemelerin bu seferki tavrı ise merak konusu. 

Lice’de Köyler Abluka Altında

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde başlatılan operasyon sonrasında Çağdaş, Dibek, Arıklı ve Bağlan köyleri arasındaki kırsal bölgenin ablukaya alındığı söylendi. Edinilen bilgiye göre köylülerin evlerinden çıkmalarına izin verilmiyor. Abluka altında tutulan köylerde yaşayan kişilerin ölümle tehdit edildiği iddia ediliyor. 

KHK’lı Öğretmen Hayatını Kaybetti

15 Temmuz’dan sonra KHK ile ihraç edilen Fatma Görmez hayatını kaybetti. Bu süreçte iki kez kalp ve bir kez de böbrek ameliyatı olan Görmez, işitme duyusunu da tamamıyla kaybetmiş, hastalıklarından ve yaşadığı stresten ötürü 29 kiloya kadar düşmüştü. 2019 yılının Temmuz ayında çekmiş olduğu videoya göre Görmez, malulen emekliliğe başvurmasına rağmen KHK’lı olması sebebiyle bu talebi reddedilmişti. Fatma Görmez’in eşi de cemaat operasyonları kapsamında 4,5 yıldır cezaevinde tutuklu bulunuyor. Bundan 3 yıl önce 14 yaşındaki oğlunu kanserden kaybeden Fatma Görmez’in eşi, oğlunun cenazesine kelepçe ile katılabilmişti. Fatma Görmez’in son isteği ise ölümünden önce eşinin yanında olmasıydı. Vefatının ardından Görmez’in cenazesinin ikindiden sonra kaldırılacağı duyurulmasına rağmen daha erken bir saatte tek başına toprağa verildi. Eşi cenazeye getirilmezken, yakınları da cenazeye katılamadı.  

Helikopterden Atılan Osman Şiban’a Gözaltı

Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020 tarihinde gözaltına alınan ve askerler tarafından helikopterden atılarak işkence edilen Osman Şiban, o günden beri tedavi görüyor. Geçtiğimiz günlerde Mersin’deki evine baskın yapılarak gözaltına alınan Şiban, sağlık kontrolü için Toros Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Hastanede muayenesi yapılan Şiban hakkında, doktor “bu cenazeyi nereye götürüyorsunuz” deyince, Osman Şiban serbest bırakıldı. 

HDP’li Vekillere Fezleke Hazırlanıyor

HDP eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 108 siyasetçi hakkında hazırlanan ve kabul edilen iddianamenin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da aralarında olduğu 9 HDP’li milletvekili hakkında Kobane olayları çerçevesinde fezleke hazırlandı. Ayrıca Ömer Faruk Gergerlioğlu’na ise sosyal medya paylaşımları sebebiyle “halkı kin ve düşmanlığa zincirleme bir şekilde alenen tahrik” iddiası ile fezleke hazırlandı. Savcılık tarafından hazırlanan fezlekelerin Meclis’e sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderileceği belirtildi. 

Cezaevlerinde Kürtçe Kitap Yasağı

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki bir tutuklu yakını ile görüştüğünü söyleyen Eren Keskin, cezaevinin Kürtçe şiir kitabını kabul etmediğini dile getirdi. Cezaevi memuru tarafından “Türkçeye çevirip getirin” şeklinde kitabın geri çevrildiği iddia ediliyor. 

Gazeteci Melis Alphan’a Soruşturma

6 yıl önce Diyarbakır Newroz’unu izlerken paylaştığı bir fotoğraf sebebiyle gazeteci Melis Alphan’a “terör örgütü propagandasından” dava açıldı. Alphan; “Fotoğrafta örgüt bayrağı görüldüğü için hakkımda soruşturma açıldı. Alphan ifadesinde: “Oysa ki o tarihlerde aynı görüntü tüm televizyon kanallarından verilmişti” dedi. Alphan’ın 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor. 

2000 Doğumlu Askerî Öğrencilere Ankesör Operasyonu

İstanbul’da 7 askerî öğrenciye yönelik ankesör operasyonu yapıldı. Sulh Ceza Hakimliği’ne tutuklama talebi ile sevk edilen çocukların 4 tanesi 2000 doğumlu. Arandıkları iddia edilen tarihte ise çocuklar 14-17  yaş aralığında idi. Şu an 20-23 yaş aralığında olan askeri öğrencilerin tamamı tutuklandı. 

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HUKUKİ DESTEK- WhatsApp
1